Jak rozmrozić pokarm naturalny?

Większość kobiet, gdy zostaje matkami stara się każdego dnia z największą troską sprawować opiekę, nad swoim dzieckiem. Dbać o to, aby malec prawidłowo rósł oraz rozwijał się. Dobro dziecka dla każdej matki jest wartością najwyższą i jeszcze zanim pojawi się na wiecie, większość z kobiet pieczołowicie przygotowuje się do tej roli. Świeżo upieczona mama jest świadoma, czego potrzebuje jej nowo narodzone dziecko i co musi mu zapewnić w pierwszej kolejności. Jedne z najważniejszych potrzeb, które rodzice muszą zaspokoić swoim maluszkom, są potrzeby bezpieczeństwa oraz zaspokojenie potrzeb żywieniowych. W trosce o zdrowy rozwój i pełnowartościowe wyżywienie w pierwszym półroczu, zalecane jest karmienie dziecka tylko i wyłącznie mlekiem matki. Pokarm naturalny odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu się odporności dziecka, w budowaniu uczucia bliskości z mamą, oraz poczucia bezpieczeństwa. Poza tym pokarm matki zawiera idealne składniki odżywcze, dopasowane do rozwoju niemowlaka, oraz pory dnia. Niestety, ale żadne mleko modyfikowane, nie będzie w stanie odwzorować go idealnie. Dlatego tak ważne jest, aby większość kobiet miała świadomość, że karmienie naturalne jest najlepszym co mogą podarować swojemu dziecku, w pierwszych miesiącach życia. Laktacja nie u każdej kobiety pojawia się zaraz po porodzie, czasami trzeba na czas jej pojawienia i rozkręcenia chwilę poczekać. Warto być cierpliwą w tym procesie i w razie potrzeby, zaczerpnąć porady doradców laktacyjnych, którzy pozwolą nam przetrwać trudny czas stabilizacji laktacji. Jednak gdy uda nam się to osiągnąć, będziemy szczęśliwe że możemy podarować swojemu dziecku to co najlepsze w każdej chwili dnia czy nowy. Każdy malec jest indywidualny, i każdy będzie potrzebował innej porcji mleka na każde karmienie. Jeśli mamy to szczęście i pokarmu mamy pod dostatkiem, warto jest pomyśleć o sposobie jego przechowywania. Może się przydać na czas, gdy będziemy musiały gdzieś wyjść na dłuższy czas, lub będziemy zmuszone wziąć leki, które uniemożliwiają chwilowo karmienie piersią. Mleko matki z powodzeniem możemy zamrażać. Służą do tego specjalne sterylne pojemniki, oraz woreczki w których odciągnięta porcja pokarmu, po zamrożeniu może przebywać w zamrażalce oddzielnej do 3 miesięcy a w zamrażarce, która oferuje stałą temperaturę w okolicach -20 stopni nawet do roku czasu. Kobiety zamrażające swój pokarm, często zadają sobie pytanie, jak rozmrażać mleko matki, aby zachować jego wszystkie wartości? Jeśli zamrozimy pokarm, należy koniecznie pamiętać o prawidłowej technice jego rozmrożenia. Nie róbmy tego nigdy w kuchenkach mikrofalowych. Możemy dzień wcześniej przełożyć zamrożony pokarm do lodówki, w ciągu doby osiągnie stan gotowy do podania dziecku. Dobrym rozwiązaniem jest również, pozostawienie zamrożonej porcji mleka w pokojowej temperaturze, do samodzielnego rozmrożenia. Rozmrozić pokarm możemy również, trzymając porcję mleka pod bieżącą wodą. Należy jednak kontrolować, aby nie przekroczyła temperatury 37 stopni. Każdorazowo po rozmrożeniu pokarmu pamiętajmy, aby sprawdzić jego temperaturę zanim podamy je dziecku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *